2022’DE EN ÇOK TERCİH EDİLEN PROGRAMLAMA DİLLERİ

Günümüzün en popüler mesleklerinden biri hiç şüphesiz yazılım uzmanlığıdır. Pek çok farklı yazılım dilinin olduğu günümüzde hangi yazılımın öğrenileceği önemli sorulardan biridir. Bizlerde, 2022’de en çok tercih edilen programlama dillerini sıraladık.

Günümüzün en popüler mesleklerinden biri hiç şüphesiz yazılım uzmanlığıdır. Pek çok farklı yazılım dilinin olduğu günümüzde hangi yazılımın öğrenileceği önemli sorulardan biridir. Bizlerde, 2022’de en çok tercih edilen programlama dillerini sıraladık.

Python özellikle günümüzde en yaygın kullanılan programlama dillerinden bir tanesi. Bunun en büyük nedeni olarak öğrenmesi kolay ve anlaşılır olması geliyor. Öğrenmedeki sunduğu kolaylıklar yanında; kapsamlı destek modülleri, topluluk desteği, web hizmetleriyle kolay entegrasyonu gibi özellikleri dikkat çekiyor. Açık kaynaklı programlama dili olan Python, yapay zeka alanında başarılı dillerden bir tanesi.


1. Sırada Python Programlama Dili Var!

Python sadece yapay zeka değil birçok tasarım aracının programlanmasında kullanılıyor. Blender, Inkscape ve Autodesk gibi 2D görüntüleme ve 3D animasyon programlarını geliştirmek için bu dil kullanılır. Bununla birlikte video oyun kısmında da karşımıza çıkar. Python ile Civilization IV, Vegas Trike ve Toontown gibi oyunlar geliştirilmiştir. Bu programlama diliyle, FreeCAD ve Abacus gibi bilimsel hesaplama uygulamaları yapılmış, YouTube, Quora, Pinterest ve Instagram gibi sosyal medya mecralarının geliştirilmesinde görev almıştır.

Python, öğrenmesi kolay bir yazılım dilidir. Web ve Masaüstü uygulama yapmak için kullanılır. Esnek, sezgisel okuma, kütüphane genişliği gibi avantajları da beraberinde getirir. Söz konusu programlama dili yaygın olarak hem eğitimlerde hem de ticari kullanımlarda karşımıza çıkar.

2. Java

Oracle Corporation tarafından geliştirilen Java, en yayın talep gören bilgisayar dillerinden bir tanesi. Java özellikle genel amaçlı üretilen dillerden bir tanesi ve nesne yönelimli bir yapıya sahip. Java yazılım diline birçok cihaz destek veriyor. Java uygulamaları çalıştıran 3 milyardan fazla cihaz olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu programlama dili, web ve uygulama geliştirmede yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte Google, Amazon, Twitter ve YouTube gibi önemli web sitelerin arka kısmında kullanıldığı görülüyor.

Java öğrenmek genel anlamıyla orta düzey zorlukta. Buna rağmen bu dilin topluluğunun geniş olması, yardım gerektiğinde rahat bir şekilde destek bulabileceğiniz anlamına geliyor. Web, mobil ve masaüstü platformlarda programlama yapılabiliyor. Bununla birlikte dosya sistemi ve grafik oluşturma konusunda da başarılır.

Bu dil JavaScript ile karıştırılmamalıdır. Günümüzde kullanılan en popüler dillerden biri olan JavaScript, web sitelerinde sık sık kullanılır. Özellikle Front- end türünde başarılı işlere imza atar. Bunun yanında çeşitli oyunların yapımında da kullanıldığı görülmüştür. Yine de en fazla web sitelerinde kullanımdadır.

3. Kotlin

2011 yılında JetBrains tarafından Kotlin geliştirildi ve tanıtıldı. Genel amaçlı bir programlama dili olan Kotlin, ilk sürümünü resmi olarak 2016 yılında piyasaya sürdü. Java dili ile birlikte çalışabilen ve işlevsel programlama dillerini destekleyen bir dildir. Kotlin ile Android, web, masaüstü ve sunucu tarafında uygulama geliştirilebilir. Bu alanlarda sık sık kullanıldığı görülmüştür. Söz ettiğimiz programlama dili, Java’dan daha iyi bir temel üzerinde inşa edilmiştir. Bu sayede kısa zaman içerisinde birçok programcıyı etkileyerek yaygınlaştı. Özellikle Google uygulamalarının çoğunun Kotlin tabanlı olması, bunu hızlandırdı.

Coursera, Pinterest, PostMates, Kotlin programlama dilini kullanan şirketler arasındadır. Web, mobil, masaüstü ve sunucu platformlarında kullanılan bu dil, Java gibi genel amaca hizmet eder.



4. C#

Microsoft tarafından geliştirilen ve nesne yönelimli programla türünü kullanan C#, 2000’li yıllarda ün kazandı. C# dilinin yaratıcısı olan Anders Hejlsberg, bu dilin Java’dan daha çok C++ gibi olduğunu belirtti. Microsoft Visual C++ desteğini aldığı için Windows, Android ve iOS’taki uygulamalar için uygun bir seçenek halinde geldi. Mobil ve kurumsal yazılım uygulamalarında sık sık kullanılan bu programlama dili, hızlı ve açık kaynaklı. Bu sayede yazılımla ilgili birçok kütüphane ulaşılabilir durumda. Özellikle Microsoft tarafından destekleniyor olması, bu dilin gelişmesini ve programcılar tarafından tercih edilmesine neden oldu.

5. C ve C++

C programlama dili en eski ve yaygın olarak kullanılan program dillerindendir. Bu dil, C#, Java ve JavaScript programlama dillerinin köküdür. C++ ise, C programlama dilinin geliştirilmiş sürümüdür. Bugün birçok geliştirici C++ geliştirme dilinin öğrenilmesi gerektiğini belirtiliyor. Her iki dil de programlama konularında önde gelen isimlerden.

C ve C++ dilleri, yüksek performanslı diller olarak kabul ediliyor. Bu nedenle istemci/ sunucu uygulamaları, Firefox ve Adobe gibi ticari ürünler, video oyunlar gibi performans odaklı yazılımlarda önde gelen dillerden biri.

6. Swift

Swift yazılım dili Apple tarafından geliştirilen bir dil. 2014 yılında Linux ve Mac uygulamalar için geliştirilen bu programlama dili, genel amaçla geliştirilmiş bir dil olarak karşımıza çıkıyor. Diğer programlama dillerine kıyasla daha az kodlama becerisi gerektirdiğini de belirtelim. Bu dil WordPress, Mozilla Firefox, SoundCloud uygulamaların yanında popüler iOS uygulamalarında da kullanılmıştır. Tüm bunlara rağmen diğer yazılım dilleriyle kıyaslandığında yeni bir dil olarak karşımıza çıkıyor.

7. Go

Go programlama dili API ve web uygulamaları için 2007 yılında Google tarafından geliştirilmiştir. Bu dil, sadeliği ile öner çıkarken, çok çekirdekli ağa bağlı sistemleri hedeflemiştir. Bunun yanında büyük kod tabanlarını yönetebilme yeteneğiyle öne çıkmaktadır. Bir diğer adı Golang olan Go dili, büyük projeler üzerinde çalışan programcıların ihtiyaçlarını karşılamak için yaratıldı. Basit ve modern yapısı, BT şirketi arasında popülerlik kazanmıştır. Bu dili kullanan şirketler arasında Google, Uber, Twitch ve Dropbox bulunur. Go dilinin çevikliği ve performansı, yazılımcılar arasında çabuk yayılmasına neden olmuştur.


8. PHP

1990 yılında açık kaynaklı bir programlama dili olarak karşımıza çıkan PHP, birçok web sitesinde bulunur. Facebook ve Yahoo gibi web siteleri de dahil olmak üzere, İnternet’de yer alan sitelerin %80’inde kullanıldığı görülür. Çoğunlukla sunucu tarafında kullanılan bu dil, genellikle web servislerinde ön plana çıkar. Öğrenmesi kolay olarak gösterilen PHP, topluluğu sayesinde destek alıyor ve yeni öğrenenler rahat bir şekilde destek bulabiliyor. Bu dil kullanım olarak popülerliğini yavaş yavaş bıraktığı görülmektedir. Yine de uzun bir süre daha platformlarda duracağı tahmin ediliyor.

9. Matlab

Matlab, MathWorks tarafından tescillenmiş bir programlama dilidir. 1980’lerin ortalarında piyasaya sürülen bu dil, bilim adamlarını ve mühendisleri hedeflemiştir. Yapay zeka oluşturmak için sık sık kullanılan Matlab, veri analizi ve algoritma oluşturmasında başarılıdır. Bununla birlikte görüntüleri işlemede de ön plana çıkar. Öğrenimi kolay olduğu belirtilen bu dili çoğunlukla masaüstünde kullanılır.

10. R

R programlama dili S dilinin farklı bir versiyonudur ve açık kaynaklıdır. Geliştiricilerin S için yazdığı çoğu program, R üzerinde çalışır. Daha çok yerleşik uygulamalar, doğrusal ve doğrusal olmayan modellemelerde, hesaplama, test etme, analiz, istatistik ve görselleştirme alanlarında kullanılır. R kullanılarak kodlanmış olan uygulamalar, veri tabanı ile arayüz oluşturabilir.

11. Ruby

1990 yıllarında geliştirilen ve insan dostu söz dizimine sahip olan Ruby, nesne yönelimli bir dil olsa da esnek olarak çalışır. Bu dili yazan kullanıcılar öğrenmenin kolay olduğunu ve rahat yazıldığını belirtiyor. Bununla birlikte geniş bir topluluğa da sahip olması sayesinde, takıldığınız anda sorabileceğiniz birçok kişi bulunuyor. Her ne kadar böyle olsa da, diğer dillere göre kitlesi çok daha dar. Bu programlama dili Web platformunda sık sık kullanılıyor.